Het kabinet onderzoekt of het juridisch mogelijk is te voorkomen dat Turkse bewindspersonen in Nederland campagne komen voeren voor een referendum over de Turkse grondwet. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher zaterdag bij het Radio 1-programma Kamerbreed.
De Turkse regering wil via een referendum de grondwet aanpassen, om een systeem te creëren waarin de president veel meer macht krijgt. Hiervoor wil ze ook campagne voeren onder Turken in het buitenland, een plan waar in diverse landen forse kritiek op is.
Gevraagd of minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu erin komt zei Asscher dat de ,,juridische mogelijkheden” worden onderzocht. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”
Nederland niet gediend van Turks activisme op Nederlandse bodem
De meeste reacties in politiek Den Haag op het Turkse voornemen waren vrijdag negatief. Hierop reageerde Turkije weer fel. Dat Cavusoglu Nederland zaterdag de maat nam wat vrijheid betreft noemde Asscher ,,een gotspe”. ,,Praten over vrijheid van meningsuiting terwijl die juist op het spel staat in Turkije. Journalisten zitten in de cel, democratie staat onder druk. Dat vind ik echt een gotspe.”
D66-voorman Alexander Pechtold sloot zich ,,voor 100 procent’’ aan bij de kritiek van Asscher. ,,Duitse burgemeesters hebben oplossingen gevonden om een juridische ban op te werpen’’, zei Pechtold. ,,Laten we de burgemeester van Rotterdam, als die het op zijn bordje krijgt, daarin steunen.’’
Turkse minister wil campagne voeren in nederland
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vindt niet dat Nederland hem of andere Turkse politici kan tegenhouden om campagne te voeren. ,,Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers'', zei hij volgens het staatspersbureau Anadolu zaterdag op een bijeenkomst in de zuidelijke provincie Antalya.
,,Ze zeggen 'U kunt geen bijeenkomst houden in het openbaar'. Hoezo kunnen wij dat niet?'' zei Cavusoglu. ,,Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen ons iets over te willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?"